Страдащите от хистаминова непоносимост са подложени на нещо подобно, само че по-изтънчено. Ето и нещата, които тези танталовци на съвременната гастрономия не могат да си позволят:
• Алкохол, особено червено вино и шампанско, бира, но и някои бели вина
• Сирене, различни сортове кашкавал например ементал, гауда, фондю, синьо сирене (рокфор) и др.
• Сурови или сурово пушени меса – различни салами и други трайни месни изделия, шунка, бекон, наденици и др.
• Консервирана или пушена/маринована риба (скумрия, тон, аншоа, сардина, херинга, сьомга и др.), морски дарове, риба, рибни сосове и продукти
• Съдържащи мая продукти, теста, хляб и тестени изделия
• Кисело зеле и туршии
• Много зеленчуци, като например домати, спанак, патладжани, авокадо, гъби, грах и др. Готови салати и зеленчукови полуфабрикати.
• Много плодове, като например ягоди, банани, ананас, мандарини, сини сливи, грейпфрут, манго, киви и др.
• Винен и балсамов оцет
• Соев сос, кетчуп, горчица
... И ето с какво трябва да ги заместят: • вода, кафе • картофи, ориз, юфка • зърнени продукти • пресни млечни продукти – кисело мляко, айрян, сметана, прясно сирене • зеленчуци – листни зеленчуци (салати), броколи, карфиол, цикория, царевица, краставици, моркови, чесън, тиква, цвекло, червени • пиперки, репички, ревен, аспержи, тиквички, лук • плодове – ябълки, нектарини, праскови, череши, пъпеши, цариградско грозде, касис, боровинки, лимони • билки и подправки • растителни мазнини, оцетна есенция • месо, птици, риба, колбаси – само пресни! • пресни яйца Печална картина...