Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2010 14:42 - РАЗКРАСЕТЕ СЕ С ЧЕРВЕНО ВИНО
Автор: enzim Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1874 Коментари: 0 Гласове:
1



 ОТ МЛЯКОТО МОЖЕ ДА СЕ ПОГРОЗНЕЕ

 

Жертва на суетата, жените пазят диети с повече плодове и зеленчуци, пият червено вино като антиоксидант, ядат млечни продукти, за да неутрализират токсините в месото. Въпреки това, често са нервни, изморени, с мигрена и повяхнала кожа и за всичко обикновено обвиняват стреса и хормоните. Оказва се обаче, че в много от случаите „врагът” е съвсем друг – храната. Организмът реагира като при алергия, но няма нищо общо с нея. Главоболие, обрив, умора, аритмия – може би всичко това се дължи на хранителна непоносимост.

Изследванията за липса на определени ензими са съвсем нови. Непоносимостта към глутена в бялото брашно е позната отдавна, но от около три години, лекарите са установили, че всеки четвърти човек страда от някаква друга хранителна нетърпимост. Един се чувства зле като приема млечни продукти, друг страда от плодове, трети е лишен от удоволствието да изпие чаша хубаво червено вино с няколко парченца зряло швейцарско или италианско сирене. Дискомфорт причинява именно плодовата захар – фруктозата, която е причина за т.нар. „фруктозна малабсорбция”. Млякото и производните му съдържат лактоза, която също може да се доведе до неприятни последици. Организмът страда, а това се отразява на лицето – изглежда измъчено и погрозняло.

 

ДИЕТИТЕ СБРЪЧКВАТ

 

Много жени се подлагат на  изтощителни диети с ябълки, грозде, моркови, убедени, че зеленчуците и плодовете са полезни не само за теглото, но и за здравето. Пиенето на лайт-напитки, заместването на захарта с мед в чая и кафето понякога вместо желаното отслабване води до нежелани резултати – обрив и сърбеж, газове, гадене, главоболие и умора, дори депресия. Виновникът е дефект в транспортния белтък ГЛУТ-5. Фруктозата попада в дебелото черво, където се подлага на ферментационни и други процеси под въздействието на чревната флора, образуват се газове и токсични вещества и последствията са твърде неприятни.

И това не е всичко. Човек се нуждае от малкото съкровище, наречено триптофан. Това е незаменима аминокиселина, за да функционира тялото и да произвежда серотонин – хормона на щастието. Той е и в основата на производството на мелатонина, който ни кара да спим, когато е тъмно. Но за да се отделя толкова голямо внимание на триптофана, причината е, че фруктозата устройва купон в дебелото черво, но и се свързва с триптофана в неусвояем комплекс.  Изводът на лекарите е смайващ: ядем уж здравословно, а не можем да спим и изпадаме в депресия. Ефектите от безсънието и лошото настроение знаем всички – повече бръчки, неравномерен тен, ниско самочувствие, невротично излъчване.

Внимание! Фруктоза има както в зеленчуците и плодовете, така и в преработените храни - плодовите сокове, конфитюрите без захар и т.н. Запомнете абревиатурата HFCS - съкращение за високо фруктозен царевичен сироп – много често използван подсладител. Тъй като е по-евтин и по-сладък от обикновената захар, на практика се използва почти навсякъде – диетични газирани напитки, бисквити и кексове, салами с малко калории и още куп продукти, за които дори и не подозирате, че съдържат фруктоза! Включително и при противогрипните лекарства на прах, оцета, кетчупа, горчицата, шоколада и продуктите за диабетици! Най-добре е вместо да се лишавате от тези храни, да потърсите лекар, за да ви изпише ензими!

 

 

РАЗКРАСЕТЕ СЕ С ЧЕРВЕНО ВИНО

Амброзията на боговете – червеното вино, днес е все по-желана и от жените. Какво по-дамско от един обяд с чаша вино, швейцарско сирене, пушена риба, морски дарове или пък ягоди с малко синьо сирене, полети с балсамов оцет. Всички клюки са обсъдени, модните тенденции - изяснени, съвестта – чиста, че не сме натрупали още някое килце отгоре. След два часа обаче, има неприятна изненада – тичаме към тоалетната, кожата започва да пари, появява се главоболие, сърцебиене, виене на свят от падналото кръвно, задъхване. Но причината не е във виното, а в хистаминовата непоносимост.

При здрави хора приетият с храната хистамин се разгражда в червата от ензима диаминооксидаза (ДАО). При онези с хистаминова непоносимост този механизъм е нарушен - съдържанието на ензима ДАО е намалено и не е достатъчно, за да разгради напълно постъпилият с храната хистамин. В резултат на това той преминава в кръвта и предизвиква симптоми, подобни на алергия и мигрена. За хистаминова непоносимост трябва да се мисли винаги при неясни и нетипични подобни на алергия оплаквания. За съжаление обаче много от медиците не са запознати със съвременните постижения . За разлика от алергията, където най-често симптомите настъпват почти незабавно, при хистаминовата непоносимост оплакванията започват половин час до 2-3 часа след яденето на такива храни и могат да продължат половин ден и повече.

Внимание! Хистамин се съдържа не само в червеното вино. Има го в шампанското и някои бели вина, в „отлежалите” сирена – гауда, ементал, кашкавал, в пушените меса и риби, в морските продукти и рибните сосове, дори в киселото зеле и туршиите. Изводът е – не прекалявайте или ако имате проблеми, потърсете гастроентеролог. Той ще ви помогне да продължите да се наслаждавате на любимите си храни!

 

Юлия Вълкова



Тагове:   вино,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: enzim
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 281795
Постинги: 30
Коментари: 187
Гласове: 38
Архив