Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2010 11:27 - ХРАНИТЕЛНИ НЕПОНОСИМОСТИ - ИЗВЪНРЕДНО ЧЕСТИ, НО НЕРАЗПОЗНАВАНИ И ПОДЦЕНЯВАНИ
Автор: enzim Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2756 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 13.12.2010 11:28


МЛЯКО, ПЛОДОВЕ, РИБА, ВИНО: ХРАНИТЕЛНИТЕ НЕПОНОСИМОСТИ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ   Лекарите предупреждават, че все повече хора страдат от проблеми с разграждането и усвояването на някои храни. Много по-трудно е правилното диагностициране на различните непоносимости.   „Уж здравословното хранене е наистина здравословно само когато се понася добре”, казва една от пациентките с хранителна непоносимост. Съветът да се консумират пет пъти на ден плодове и зеленчуци може да се превърне в истинско мъчение за човек с непоносимост към фруктоза.   Все повече хора в Европа страдат от проблеми с разграждането и усвояването на някои храни в червата. Те най-често се изразяват в непоносимости към хранителни продукти - такова като цьолиакия, непоносимост към лактоза и хистамин и фруктозна непоносимост или малабсорбция. Докато от хранителни алергии са засегнати само от 1 до 3% от населението в централна Европа, непоносимостите усложняват живота на много по-голям брой хора.   Средно от 10 до 30% от населението на Европа страдат от непоносимост към лактоза (млечна захар), от 5 до 7% - от малабсорбция на фруктоза (плодова захар), от 1 до 3% са засегнати от хистаминова непоносимост, а един процент – от цьолиакия (непоносимост към глутен). Според лекарите обаче, всъщност тези цифри са много по-високи. Това се обяснява със значителната промяна в храненето, която наблюдаваме през последните 20 - 30 години.   Не е алергия! Много хора не знаят, че непоносимостта не е алергия. Докато алергията представлява имунна реакция на организма срещу определени белтъчини, непоносимостите се развиват основно в червата.   Непоносимостите към хранителни продукти са широко разпространени сред индустриалните нации. Причините за тях все още не са твърдо установени, но голяма роля играят инфекциите, възпаленията и различни медикаменти. Също така широкото използване на добавки, преди всичко в полуфабрикатите, не влияе добре на чревната флора и нарушава крехкото равновесие на храносмилателната система. Забързаното ежедневие и пестящото време, но нехармонично, хранене водят до неподозирани последствия като кожни обриви, диария и стомашни болки.     Пациентите с хранителна непоносимост продължават да чакат с години, докато им бъде поставена правилна диагноза. Междувременно те се измъчват от газове, гадене, кожни обриви или диария. Така например фруктозната малабсорбция често погрешно се диагностицира като синдром на раздразненото черво, защото много от симптомите и при двете заболявания са идентични. Важно е да се води дневник на режима на хранене, за да може лекарят по-лесно да постави диагнозата.   В много от тези случаи лекарят не успява да диагностицира хранителната непоносимост веднага, тъй като симптомите много наподобяват тези при други клинични картини, например при алергии и синдром на раздразненото черво. На лице е и фактът, че много от лекарите не са добре подготвени за да търсят активно и да разпознават хранителните непоносимости. Някои от диагностичните методи, например дихателният тест, не са широко използвани в практиките. От скоро в Европа навлязоха и модерни лабораторни методи за измерване активността на разграждащия хистамина ензим (ДАО) чрез кръвен тест (D-HIT®), които тепърва ще се въведат в българските лаборатории. Затова многобройни експерти от научната общност за изследване в областта на хранителните непоносимости обединяват сили в стремежа си да запознаят по-добре лекари и пациенти с този проблем.   ПРЕГЛЕД НА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ХРАНИТЕЛНИ НЕПОНОСИМОСТИ    
Непоносимост към фруктоза



  • Придобита хранителна непоносимост към фруктоза
  • При засегнатите е нарушен транспортният механизъм, който пренася фруктозата през чревната стена
  • Съдържащи фруктоза хранителни продукти са например плодовете, сладките неща и всички подсладени с плодова захар храни
  • Симптоми за непоносимост към фруктозата са стомашно-чревни оплаквания (газове, силни коремни болки, диария), повръщане
  • Диагностицира се чрез провокация с фруктоза и дихателен тест
  • Възможности за терапия са бедна на фруктоза диета или приемане на специални капсули, съдържащи ензима Ксилоза Изомераза, например ФРУКТОЗИН
  • Друга форма на непоносимост към фруктозата е генетичен (наследствен) дефект
Непоносимост към глутен
  • Хранителна непоносимост към глутен, белтък, съдържащ се в житните култури, който, смесен с вода, позволява изработването на тесто и печива
  • Генетично обусловено заболяване на лигавицата на тънкото черво
  • Съдържащи глутен хранителни продукти са: пшеница, ръж, ечемик, лимец, и овес
  • Консумацията на съдържащи глутен хранителни продукти води до стомашно-чревни оплаквания (спазми, газове, диария), гадене, загуба на тегло и нарушения в растежа при деца
  • Диагностицира се чрез тест с антитела и биопсия на тънкото черво
  • Единствената терапия е бедна на глутен диета
Непоносимост към хистамин
  • Вродена или придобита хранителна непоносимост към хистамин, вещество, образуващо се при разграждането на белтъчините
  • Засегнатите страдат от недостиг на ензима ДиАминоОксидаза (ДАО), необходим за разграждането на хистамина
  • С високо съдържание на хистамин са богатите на белтъчини, дълго отлежавали или зрели хранителни продукти (например сирена, колбаси, шунка), алкохолни напитки (например червено вино, шампанско) или зеленчуци (например домати, косело зеле, спанак)
  • Симптомите са многообразни, напр. стомашно-чревни оплаквания (спазми, газове, диария), главоболие, кожни проблеми (поява на червени петна, сърбеж)
  • Диагностицира се чрез изпробване на бедна на хистамин диета и кръвен тест (D-HIT®)
  • Възможности за терапия - бедна на хистамин диета или вземане на специални капсули, съдържащи ензима ДиАминоОксидаза (ДАО), например ДАОЗИН, при всяко хранене
Непоносимост към лактоза
  • Вродена или придобита хранителна непоносимост къмлактоза, млечна захар
  • Най-често срещаната хранителна непоносимост
  • Засегнатите страдат от недостиг на ензима лактаза, който разгражда млечната захар
  • Съдържащи лактоза хранителни продукти са млякото и млечните произведения; лактозата се използва и като вещество-пълнител в хранителната индустрия и при производството на много лекарствени продукти
  • Консумацията на съдържащи лактоза продукти води до стомашно-чревни оплаквания  (газове, спазми, диария), гадене и повръщане
  • Съществуват различни възможности за диагностициране, сред които изпробване на бедна на лактоза диета или дихателен тест
  • Възможна терапия е бедна на лактоза диета, млечни продукти, несъдържащи лактоза или  вземане на ензимни капсули, съдържащи лактаза при всяко хранене
 


Тагове:   храносмилане,


Гласувай:
1



1. ploudinperper - Хранителните непоносимости са заболяване.
13.12.2010 11:32
Хранителните непоносимости са заболяване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: enzim
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 281742
Постинги: 30
Коментари: 187
Гласове: 38
Архив