Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 13:53 - Хистаминът, тази непозната причина за главоболие
Автор: enzim Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4858 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.03.2011 14:02


Много хора плащат висока цена за една прекрасна вечеря на свещи с приятели, вкусна риба, вино и сирене. Не рядко последицата е тежко главоболие и неразположение.

 

Отдаваме тези оплаквания на консумацията на алкохол, на стреса или на смяната на времето. Въпреки, че не съществуват доказателства за това. Учените откриха преди няколко години, че биогенните амини и най-вече хистамина са сред най-вероятните причини за тези оплаквания. Проучвания доказват, че хистаминът може да предизвика главоболие при страдащи от мигрена пациенти. Лекарите установиха, че в зависимост от дозата на хистамина оплаквания настъпват не само при хората с мигрена, но и в контролната група от здрави хора.

 

Какво е хистамин?

Хистаминът е биогенен амин, която участва в много функции на човешкия организъм - понижава кръвното налягане, разширява кръвоносните съдове, свива гладката мускулатура на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт, регулира отделянето на стомашни сокове. Хистаминът също така играе важна роля при алергиите или свръхчувствителността ни към лекарства - отрицателните му ефекти са сенна хрема, бронхиална астма, или обрив.

 

Освен собствената продукция на тялото, ние приемаме хистамин и с храната. Това вещество се намира в почти всички продукти, но е в особено големи количества в тези, които са преминали през процес на зреене, ферментиране, втасване или други с участието на бактерии или дрожди - примери са киселото зеле, различни сирена, рибните деликатеси, виното, продуктите с мая и др. Важно е да се знае, че хистаминът не се разрушава при готвенето и термичната обработка!

 

Храни, които съдържат значителни количества хистамин  са:

-   риба (например риба тон, скумрия, аншоа, сьомга, консерви) миди, калмари и други морски дарове

-   сирене (кашкавал, ементал, камамбер, рокфор, бри и т.н.)

-   преработено месо (салам, сурова шунка и т.н.)

-   зеленчуци (зеле, спанак, домати и т.н.)

-   кисело зеле и трушии

-   алкохол (червено и бяло вино, шампанско, бира)

-   плодове (ягоди, банани, ананас и т.н.)

-   шоколад, кетчуп, ядки, яйца, мляко, оцет

 

Претоварването на тялото с хистамин причинява оплаквания. То може да се получи не само ако приемем твърде много хистамин с храната, но и когато е нарушен механизмът му на разграждане. Прекомерното количество хистамин може да причини здравословни проблеми при всички хора, но при лицата с хистаминова непоносимост дори малки количества могат да доведат до сериозни проблеми.

 

Механизмът за разграждане на хистамин: ДAO

Тялото ни има ефективен защитен механизъм за предотвратяване на претоварване с това изключително мощно вещество. Първата бариера е в червата, където се разграждат биогенните амини. Отговорен за този процес е ензимът диаминоксидаза (ДАО), който се произвежда от клетките на лигавицата на тънкото черво. Освен в тънкото черво ДАО има и в черния дроб, бъбреците и белите кръвни клетки. При здрави индивиди храните, богати на хистамин до голяма степен се “изчистват” от хистамин в червата с помощта на ДАО. ДАО е чувствителен ензим, който може да бъде подтиснат от други биогенни амини, алкохол и някои медикаменти. При възпалителни заболявания на червата производството на ДАО също намалява.

 

ВАЖНО! Много болкоуспокояващи могат да блокират производството на ДAO или да доведат до увеличаване на освобождаването на хистамин от мастоцитите. Същото се отнася и за някои сънотворни, анти-астматични медикаменти, противокашлични, средства за борба с хипертонията и антибиотици. Ако страдате от главоболие, имайте това пред вид!

 

Хистаминова непоносимост

Хистаминовата непоносимост (HIT) се дефинира като непоносимост към приетия с храната хистамин. Причината може да е липсата на ДAO или несъответствие между количеството и активността на ДAO и количеството на приетия хистамин.

 

Следните симптоми са типични за хистаминова непоносимост:

-   главоболие до мигренозен пристъп (при жените е по-силно и по често преди цикъл)

-   зачервяване на кожата предимно на лицето и топли вълни

-   отичане и подуване на клепачите и лицето, понякога със сърбеж

-   хрема или затруднения в дишането, подобни на астма

-   ускорен пулс (тахикардия) и сърцебиене

-   ниско кръвно налягане (хипотония)

-   стомашно-чревни проблеми с диария, газове, подуване на корема

-   проблеми със съня, повишена уморяемост, болки в ставите

 

Смята се, че около 2% от населението страдат от хистаминова непоносимост, но според много автори тази цифра е четири до пет пъти по-голяма. Около 60% до 80% от засегнатите са жени около четиридесетте години. Това предполага връзка с намалените хормонални нива.

 

Как се лекува непоносимостта към хистамин?

До сега основното поведение беше стриктна диета, изключваща храни съдържащи хистамин. Тя за съжаление трудно се спазва, защото тези продукти са толкова много и разнообразни. Но и поради простата причина, че това са все вкусни храни, от които не е лесно да се лишим.

 

С ДАОЗИН можете отново да се насладите на храните, които обичате.

Отскоро в аптеките има препарат, който замества липсващия ДАО и по този начин разгражда хистамина в червата. ДАОЗИН е първата в света и единствена по рода си хранителна добавка, разработена специално за хора с хистаминова непоносимост. Една капсула съдържа 0,3 мг чиста биогенна диаминооксидаза (ДAO). Съдържащият се в ДАОЗИН ензим ДАО е идентичен с човешкия. Приемат се по 1-2 капсули с малко течност непосредствено преди хранене. ДАОЗИН помага и след появата на симптомите, защото и впоследствие намалява количеството на поетия хистамин. Максималната доза е 8 капсули на ден.

 

Вече нищо няма да пречи на удоволствието от вкусната храна и чашата червено вино.

 

Съвети към страдащите от хистаминова непоносимост пациенти:

-   Да спазват диета бедна на хистамин.

-   Да имат винаги ДАОЗИН под ръка, когато смятат да нарушат диетата и да ядат богати на хистамин храни. Този съвет е с особена валидност, когато им предстои да не се хранят в къщи - по време на ваканция, командировка, ресторанти.  

-   Да обсъдят със своя лекар дали предписаните им по повод на друго заболяване лекарства, не подтискат производството на ДАО.


Д-р Георги Шишков



image

Информация за хранителните непоносимости потърсете на www.neponosimosti.com.

За повече информация относно ДАОЗИН и хистаминовата непоносимост посетете www.daosin.bg.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: enzim
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 281699
Постинги: 30
Коментари: 187
Гласове: 38
Архив