Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 13:22 - Главоболие? Екзема? Стомашни болки? Причината за всичко това може да е често срещана хранителна непоносимост, за която Вашият доктор не е чувал
Автор: enzim Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 15579 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 22.06.2011 13:23


Позволяваме си да споделим с вас историята на Джени Мастерман, публикувана на страниците на авторитетния английски вестник „Дейли Мейл“. Нейният разказ е толкова типичен за засегнатите от хистаминова непоносимост, оплакванията им и проблемите, с които се сблъскват.


Най-ярките детски спомени на Джени Мастерман са за постоянните сърбежи, чувството на умора и подутия корем.

„Имах обриви по краката, ръцете и главата още от малка”, казва 35 годишната Джени. „Не се чувствах отчайващо зле, но изглеждах ужасно.“

Джени Мастерман страдала от екзема, подут корем и стомашни болки с колики. Преди три и половина години тя открила причината за нейния нейните страдания – хистаминовата непоносимост.

„Тогава, в тинейджърските ми години коремът ми започна видимо да се подува, въпреки че бях здрава, правех упражнения и се хранех здравословно. Също понякога имах спазми и ужасна диария.”

Докторите предписвали кремове и мазила за обривите, уверявайки Джени, че ще като порасне симптомите ще отзвучат. Подутия корем и стомашните болки отдавали на хормоните, диарията била просто “едно от онези неща”.

Но тя продължавала да страда от обривите, а диарията и спазмите се влошавали.

„Превивах от болки на пода в банята поне веднъж на няколко месеца”, казва Джени, сега телевизионен продуцент от Англия.

От двадесет до тридесет и няколко годишна бях самотна и депресирана. Мислех, че може да е психосоматично, и че ще продължи до края на живота ми.”

Тогава, преди три и половина години, Джени открила причината за нейното състояние.

Тя имала хистаминова непоносимост – състояние, за което се смята, че засяга 600 000 Британци, въпреки че може цифрата да е по-голяма, тъй като много пациенти са погрешно диагностицирани с години.

„Хистаминът се произвежда от клетките в тялото когато има алергична реакция и може също да бъде освободен по време на инфекция”, казва Джонатан Бростоф, заслужил професор алерголог в Кингс Колидж, Лондон

„Ако имунната система засече нещо вредно, като вирус или бактерия, хистаминът увеличава притока на кръв към засегнатата област.”

Докато всички знаем, че тялото ни произвежда хистамин като реакция при алергия, например при сенната хрема, то при хистаминовата непоносимост става дума за хистамина, който навлиза в тялото с определени храни. Веднъж погълнат и преминал през червата, той предизвиква различни симптоми.

„При здравите хора определен храносмилателен ензим в червата, наречен диамин-оксидаза, разгражда хистамина, внесен чрез храната”, казва професорът. „Но ако нивата на този ензим са ниски, приемането на някои храни води до натрупване на хистамин, което пък води до широк кръг от симптоми – такива като главоболие или мигрена, копривна треска, сърбеж, екзема, подуване на корема и стомашни болки, диария или други оплаквания.”

Храните съдържащи големи количества хистамин, включват много ежедневно използвани продукти: червено вино и бира, сирене, мая, миди, някои плодове и зеленчуци, риба, шоколад и месни изделия като например салам.

Експертите смятат, че това състояние може да бъде генетично предавано. Около 80% от засегнатите са жени, повечето диагностицирани около 40-те им години, което специалистите отдават на годините погрешни диагнози или примиряване със състоянието.

„Слабото познаване и разнообразието на симптомите прави поставянето на диагнозата истински проблем”, казва Линдзи МакМанус от благотворителната организация Allergy UK.

Повечето лекари лекуват това, което виждат -  екземата, главоболието или диарията, но пропускат причината водеща до тези оплаквания.

Дори да има съмнения за хранителна алергия, стандартните тестове, при които малко количество от предполагаемите алергени се поставят върху кожата за да се провери дали предизвикват реакция, излизат отрицателни, тъй като хистаминовата непоносимост не включва реакция на имунната система.

„Хистаминовата непоносимост също често погрешно се диагностицира като синдром на раздразненото черво”, обяснява г-ца МакМанус.

„Съществува кръвен тест, който измерва нивото на диаминоксидазата, но е по-разпространен на континента, отколкото във Великобритания”, добавя тя.

Всъщност, Джени си е правила няколко теста за алергии по време на нейното детство, но те били отрицателни. Тя също посещавала доктори по няколко пъти в годината, но те така и не открили проблема.

През това време тя продължавала да яде храните, които причинявали нейните неприятности.

„Майка ми се грижеше да ям много риба, плодове и зеленчуци”, казва Джени. „Двадесетгодишна, започнах да се наслаждавам и на чаша вино или бира от време на време. Обичах сирене и колбаси. Нямах представа, че консумирането на тези храни е причината за проблемите ми.”

„Приятелите ми ме разбираха, но аз зная, че за тях моето страдание беше досадно. Бях на 20 години и трябваше да се забавлявам, но аз се отказвах от всякакви социални занимания. Не си спомням нищо освен, че се чувствах половин човек. В този момент хубавата храна стана като един вид светилище. Като си стоя в къщи сама, поне мога да се наградя с вкусно ястие. Но това само влошаваше положението.”

image

Храните с високо съдържание на хистамин включват червено вино, сирене, мая, морски дарове, някои плодове и зеленчуци, повечето видове риба и шоколад.

Тогава, през юли 2007, когато Джени работела върху документален филм за BBC в Австрия, тя имала особено тежък пристъп на диария.

„Успях да допълзя до работа, но тичах до тоалетната по десет пъти на ден”, казва Джени. „Просто трябваше да отида на лекар.”

„Дадоха ми рехидратиращи соли за да възстановя течностите и ми казаха да ям обикновена храна като ориз и пилешко. Но този път доктора предложи да си направя кръвен тест, за да се определят нивата ми на диаминоксидаза.”

„Той каза, че ново състояние – хистаминова непоносимост – предизвиква напоследък голям интерес и смята, че това може да е моят проблем.”

Резултатите показват, че кръвта на Джени съдържа 1.7 единици от ензима на литър, докато нормално нивото трябва да бъде 3.5 единици на литър.

„След години страдание, докторът откри причината за всичките ми проблеми, беше невероятно”, казва тя.

Но усмивката се изтрива бързо от лицето й. „Той ми даде листовка с дълъг списък на храни, които трябва да избягвам. Това беше най-големият ми кошмар.”

Тя се връща във Великобритания и започва да търси помощ за следващите стъпки. Но удря на камък.

„Личният ми лекар ми съчувстваше, но не беше и чувал за това състояние. Не можа да открие и диетолог, който да знае нещо. Нямах избор, освен да прочета всичко, което намеря в интернет и да започна четири седмична елиминираща диета.”

„Спрях хляба, сиренето, чая – всичко, което съдържа хистамин. Това включваше сосове, съдържащи домати, оцет или соя. Дори канелата, индийското орехче и лютия червен пипер трябваше да се отбягват.

Всичко трябваше да е прясно приготвено, за да знам какво има в ястието. Прекарвах часове в супермаркета, четейки съдържанието на продуктите и съставките на храните.

През този първи месец се бях затворила в къщи. Но нещата започнаха да се подобряват. Шест седмици след началото на диетата се почувствах наистина добре. Имах повече енергия, депресията, от която страдах вече седем години изчезна, кожата ми видимо се подобри и вече не ме сърбеше.

Подутият стомах, който имах от дете изчезна. Благодаря на Бог, че бях в Австрия и попаднах на този доктор, иначе още щях да страдам.”

Линдзи МакМанус признава, че да откриеш лекар който дори да предположи хранителна непоносимост не е лесно. Това не е област с приоритет на финансиране. Като резултат, много хранителни непоносимости не се разпознават.

Ако мислите, че може да имате хистаминова непоносимост, трябва да бъдете упорити. Пишете ни и разгледайте интернет страницата ни. После се върнете при личния си лекар и настоявайте за тест за определяне на диамин-оксидаза.

Джени толкова иска да повиши осведомеността за това състояние, че пише книга за своя опит. What HIT Me? Living With Histamine Intolerance, by Genny Masterman (Ј13.99, Createspace publishing) – Какво ме “удари”? Да живеем с хистаминова непоносимост.

Бележка на преводача – HIT – “удари” е игра на думи, HIT съкращение за хистаминов интолеранс.

“Животът наистина е хубав за мен сега и аз искам да го споделя с вас”, казва тя. “Като внимавам, мога да се наслаждавам на сравнително нормална диета.

Също, понеже храносмилателната ми система си отпочина и не е бомбардирана непрекъснато с богати на хистамин храни, от време на време мога да се насладя на чаша червено вино или парченце сирене или салам без страх от ужасните странични ефекти. Тази диета промени напълно живота ми и се надявам моята история да помогне на други.”

Източник Daily Mail: http://www.dailymail.co.uk/health/article-1373395/Histamine-intolerance-Common-allergy-causes-bloating-eczema.html#ixzz1LHIIaHtZ


Много хора в България могат да се припознаят в историята на Джени. Хранителните непоносимости са често срещани, но за съжаление рядко се мисли за тях и правилната диагноза се поставя рядко и след много посещения при различни лекари.

Според специалистите около 2-5% от населението страда от хистаминова непоносимост и има дефицит на ензима диаминоксидаза. Добрата новина за всички тях е, че в България вече се прави тест за този ензим. В клиниката по гастроентерология при Софийската болница Свети Иван Рилски е открит специализиран кабинет за лечение на хранителни непоносимости. Там, под ръководството на проф. Л. Матева се прави и специфичния тест D-HIT, разработен от австрийски учени, за измерване нивата на диаминоксидазата, както и водороден дихателен тест за откриване на фруктозна и лактозна непоносимости.

Доскоро единственото лечение на хистаминовата непоносимост, а също и на хранителните непоносимости към други естествени компоненти на храната, като лактоза и фруктоза, беше строга и стриктна диета изключваща съответните храни. Нещо, което е лесно да се препоръча, но е толкова трудно да се спазва за продължително време!

Но вече има и друго решение. Австрийски изследователи успяха да създадат препарат, съдържащ липсващия в организма на засегнатите ензим диаминооксидаза (ДАО). Приемането на 2 капсули от него непосредствено преди хранене, осигурява ефективно заместване на този важен ензим в тънките черва. С помощта на ДАОЗИН можете отново да се насладите на храните които обичате, без да получите оплаквания, като главоболие, подут корем, колики и газове, диария или обрив. ДАОЗИН може да се намери отскоро и в българските аптеките.

Информация за препарата можете да намерите на www.daosin.bg


Материалът е взет от :  http://neponosimosti.com/






Гласувай:
0



1. анонимен - homepage service backlink service
05.08.2011 13:45
google check rank seo search engine marketing <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> backlink exchange
цитирай
2. анонимен - Рекламное агентство полного цикла «ТЕС»
20.12.2011 19:48
<img>http://s017.radikal.ru/i438/1112/81/bb0bf9c1cafc.jpg</img>

<b>Рекламное агентство «ТЕС» Санкт-Петербург </b>- это коллектив творческих людей, которые всегда помогут в организации любых рекламных кампаний. Наше рекламное агентство успешно выполняет взятые на себя обязательства, и благодарные отзывы клиентов - главное тому подтверждение. Обратившись в рекламное агентство "ТЕС", вы почувствуете, что мастерство и профессионализм наших сотрудников – это не вымысел, а реальный факт.
В отличие от других рекламных агентств, рекламное агентство полного цикла “ТЕС” дает гарантию на выполнение заказанных услуг. В случае выполнения не качественной и неудовлетворительной работы, мы переделываем работу за свой счет!
Рекламное агентство «ТЕС» в Санкт-Петербурге достигает максимальных результатов при минимальных затратах.

<a href=http://www.tecspb.ru/rasprostranenie-listovok.html>реклама по почтовым ящикам</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/reklama-v-podezdax.html>реклама в лифте</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/rasprostranenie-listovok.html>раздача листовок по почтовым ящикам спб</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/>рекламные агентства петербурга</a>
цитирай
3. анонимен - keyword ranking tool backlinks services
10.02.2012 21:50
hiya enzim.blog.bg admin discovered your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer to dramatically increase traffic to your website http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer best <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> Take care. Jason
цитирай
4. анонимен - kamagra 100mg 16350
20.10.2012 10:01
<a href=http://orderkamagranow.com/#movem>online kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#owfvz >kamagra jelly 100mg</a> , http://orderkamagranow.com/#tqltk order kamagra
цитирай
5. анонимен - levitra 40 mg 4802
20.10.2012 12:25
<a href=http://orderlevitrahere.com/#xmfns>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#wbyzg >buy levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#pnozi cheap generic levitra
цитирай
6. анонимен - payday loans 402 20598
20.10.2012 18:19
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8889>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10385>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#11398 payday loan
цитирай
7. анонимен - buy viagra 629 14277
20.10.2012 20:24
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#524>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#3408>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#3502 generic viagra
цитирай
8. анонимен - buy cheap viagra 9485
22.10.2012 07:31
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#hmpre>cheap generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#fxhix >viagra 100 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#gwolb viagra 100 mg
цитирай
9. анонимен - payday loans 477 15736
22.10.2012 11:08
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#7585>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#8020>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#17607 payday loans
цитирай
10. анонимен - cialis online 372 16943
22.10.2012 14:39
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#14755>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#17810>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#10689 cialis online
цитирай
11. анонимен - cialis 20 mg 20158
23.10.2012 00:20
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#iismz>cheap cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#ufadc >cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#czkow buy cheap cialis
цитирай
12. анонимен - buy cheap levitra
24.10.2012 02:47
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#3235>buy cheap levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#3290>order levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2860 online
цитирай
13. анонимен - generic cialis 3329
24.10.2012 09:51
<a href=http://cialisstorehere.com/#mpdlj>buy cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#aafrm >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#crwxl buy cialis online
цитирай
14. анонимен - buy viagra 9511
24.10.2012 12:05
<a href=http://viagrastorehere.com/#vpsti>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#efsmg >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#ycewn buy viagra
цитирай
15. анонимен - levitra online 21014
26.10.2012 00:32
<a href=http://levitrastorehere.com/#ofsaq>buy levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#gcexm >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#ymbbb buy levitra online
цитирай
16. анонимен - generic kamagra 1197
26.10.2012 06:51
<a href=http://kamagrastorehere.com/#izwwt>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#jhapp >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#uycey buy kamagra online
цитирай
17. анонимен - payday loan 5942
27.10.2012 09:35
<a href=http://instantloanhere.com/#hdcsy>payday loan</a> - <a href=http://instantloanhere.com/#raukb >instant payday loan</a> , http://instantloanhere.com/#vymnc payday loan
цитирай
18. анонимен - direct lender payday loans 13601
29.10.2012 15:14
<a href=http://directlenderloanshere.com/#uhkxg>payday loans online</a> - <a href=http://directlenderloanshere.com/#hadgd >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#tyljv payday loans online
цитирай
19. анонимен - cheap viagra 13187
30.10.2012 07:43
<a href=http://cheapgenericviagranow.com/#ktnuo>buy cheap viagra</a> - <a href=http://cheapgenericviagranow.com/#aofep >order viagra</a> , http://cheapgenericviagranow.com/#gysvc viagra 50 mg
цитирай
20. анонимен - generic propecia 6015
01.11.2012 05:41
<a href=http://cheapgenericpropecianow.com/#tqeso>buy generic propecia</a> - <a href=http://cheapgenericpropecianow.com/#fxvds >buy generic propecia</a> , http://cheapgenericpropecianow.com/#qtzjw order propecia
цитирай
21. анонимен - cheap cialis 5319
04.11.2012 10:22
<a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#zvwll>generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#hrqhw >generic cialis</a> , http://ordercheapgenericcialishere.com/#nrygu buy cialis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: enzim
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 281520
Постинги: 30
Коментари: 187
Гласове: 38
Архив