Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2011 13:27 - Не настройвайте хората срещу малкото истински богатства, които имат!
Автор: enzim Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2596 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

България е уникална страна и не защото правим хубаво розово масло (каквото вече не правим чак толкова), и не защото по нашите земи става много хубаво кисело мляко, дето нийде по света другаде не става. И не защото имаме прекрасно Черноморие, на което два месеца в годината могат да идват чужденците и да ядат шопска салата. България е уникална със своите минерални води. Имаме над 800 извора в цялата страна. Само в София се намират около 50 каптажа, от които извират 8 различни типа минерална вода, с която могат да се лекуват по 100 хиляди души дневно. Заради водата тук има град, по-древен от Рим и пак заради нея император Марк Улпий Траян е построил Улпия Сердика, за която по-късно император Константин Велики ще каже: „Сердика е моят Рим!”.

Миналата седмица Министерство на здравеопазването разпоредило на районните инспекторати да направят проверки в заведенията за деца до 7 години, за да установят дали децата се хранят правилно и дали не им се дават храни и напитки, които не са подходящи за възрастта им. Това е чудесно, защото общественото здраве също е голямо национално богатство и трябва да се пази с цялата мощ на държавата. Проверките установили, че в няколко детски градини в Шумен и Варна за децата е била купувана минерална вода със съдържание на флуориди над 1,5 гр. на литър. Тази норма е разписана в една наредба от 2006 година, променена след това няколко пъти и именно тя е нарушена от въпросните детски градини. Инспекторатът е установил нарушението и е санкционирал виновните, което също е чудесно, защото законите и наредбите са затова, за да бъдат спазвани и прилагани.

Какво обаче се случи в жадните за сензации медии? Гръмнаха заглавия като: „Поят деца с флуорирана вода” (Монитор), „Дават опасна вода в детски градини” (News.bg), „В 15 селски забавачки давали на децата вредна вода” (Топнюз), „Давали на малчугани вредна вода” (Труд). Да оставим без коментар емоционалната употреба на думи като „поят” и „малчугани” и да видим за какво става всъщност дума. Цялата информация във всички тези статии, чиито текстове, между другото, са много по-спокойни от заглавията им, идва от една пресконференция на д-р Йовка Костова – временно изпълняваща длъжността директор на дирекция „Здравен контрол“. На нея се казва, че по закон съдържанието на минералните води трябва да се отбелязва на етикетите, което и бездруго се прави педантично от всички производители, и да не се дават на малки деца води със съдържание на флуориди над 1,5 г/л, защото „… постоянната консумация на вода със завишено съдържание на флуорид води до хроничен токсичен ефект, който най-често се изразява с потъмняване и увреждане на зъбите на децата”. Забележете употребата на думата „постоянна” в изложението на директора на дирекция „Здравен контрол”. Защото почти няма паста за зъби без флуор, който е ключов химичен елемент в изграждането на емайла на зъбите и допринася за тяхната здравина. Забележете и нещо друго: случката не е, че някой е пострадал, а че е нарушена наредба, но медиите чрез своите заглавия оставят публиката с усещането че някъде се провежда геноцид над „малчугани” от зли лелички, които нарочно ги „поят” с отровна вода. Поят ги нарочно и съзнателно, защото много добре са прочели етикетите и въпреки това…

Флуорът, както и почти всичко в този пъстър свят, в едни количества е полезен, а в други вреден. Ако го приемаш умерено, ще имаш здрави зъби. Ако прекалиш, зъбите ти, макар и здрави, ще станат жълти. Ако пък направо се пристрастиш към флуора и пиеш богати на флуориди води всеки ден по 4-5 литра, то можеш да получиш флуороза, освен на зъбите, и на костите. Но трябва да се пристрастиш по-отрано, за да имаш на разположение 20-30 години, през които упорито да пиеш. Разбира се, че флуорът в големи количества е вреден, както са вредни и всички останали елементи, които се съдържат в минаралните води. Но това не значи, че минералните води са отровни. Просто трябва да се пият премерено и да се редуват с други, неминерални води, например изворни или чешмяни, стига да не ви притеснява хлорът при вторите. Всъщност не вярвам, че хлорът в чешмяната вода трябва да бъде по-сериозен повод за притеснение от флуора в повече от половината български минерални води. В големи количества са вредни не само химичните елементи във водата, но също така и витамините, антибиотиците, плодовете и зеленчуците, спортът на чист въздух, захарта, хлябът и млякото. Знаете ли какво можете да си причините, ако прекалите с череши или пък с прясно мляко? Симптомите са половин страница и все сериозни като мигрена, болки в крайниците, необичайна раздразнимост, световъртеж, промени в менструацията и т.н. Направо да не знаеш откъде ти е дошло. Но означава ли това, че трябва да обявим черешите и млякото за отровни?

Струва ми се, че медиите дължат на публиките си сериозно, обективно и честно отразяване и интерпретиране на фактите. Сензационните, но манипулиращи заглавия можи би спират погледа върху себе си, но нито увеличават тиражите нито, което е по-важно, печелят уважението на читателите. Българите не бива да бъдат неоснователно плашени с водата – този безценен дар, който природата им е дала. Трябва да бъдат поощрявани да я обичат защото тя е над 70% от тялото на всеки от нас.

Гост-блогър Свежата Пипи
http://working-girl.eu/?p=84




Гласувай:
4



1. анонимен - Интересный форум для женщин
24.10.2012 00:20
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=1936">женский сайт</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
2. shtaparov - Аз съм съгласен- имаш право!
04.05.2019 20:01
Аз съм съгласен- имаш право!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: enzim
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 281880
Постинги: 30
Коментари: 187
Гласове: 38
Архив