Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2010 14:20 - Какво е фруктозната малабсорбция?
Автор: enzim Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2987 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.10.2010 12:59


image    От А.В. Томпсън

 

Фруктозната малабсорбция, логично, е невъзможност да се абсорбира/усвоява фруктозата (захар, която се среща в много храни – предимно плодове). Обикновено я наричат „фруктозна хранителна непоносимост”, но този термин беше широко отхвърлен (и по-малко (хихикане) докато в него са се вкопчили хора, които няма да са с прогромата (?)). Старият термин е едновременно нелогичен (можем да толерираме/понасяме фруктозата, веднъж приета в организма ни – ние просто не можем да я абсорбираме) и объркващ (доколкото това е различно заболяване, наречено „наследствена фруктозна непоносимост” – което е генетично и може така да увреди черния дроб, че да се стигне до смърт – това е състояние, което няма нищо общо с нашата болест – макар да сме на подобни диети…

… И като в много подобни филми, ние с вас ентусиазирано ръкомахаме по същия начин, и ние с вас искаме дълги ръзходки … хм!... Извинете, докъде стигнах? Смърт! Да-а, смърт! Много лошо. Ние, ФруктМалите (засегнатите от Фруктозна Малабсобция, не умираме от нашата болест, но ние просто ходим до тоалетната в известен смисъл по-драматично и после не виждаме причина да продължим да живеем… за няколко дни. Това ни довежда до:

 

Какви са симптомите на фруктозната малабсорбция?

 

И така, ако ядете нещо, което съдържа фруктоза и ако не можете да я усвоите, то попада в дебелото черво (не си мислехте, че днес ще стане дума за червата, нали? Да, ама не!). Дебелото черво не е мястото, където се очаква да има фруктоза, бактериите там са леко луди, малко побъркани, и като им дадеш фруктоза… е, те никога не са били глезени така. Стават като пирани, ако разбирате какво имам предвид. Започват да се държат като таласъми и отделят (да, това значи „ако”) водород (или ако се подрискате – метан). В резултат нещастният ФруктМал започва да се подува, получава коремни спазми, диария, прекомерни газове. Ура! Хм… освен мен, разбира се. Хе-хе, аз само скромно посещавам тоалетната от време на време… и никога по спешност или нещо подобно (неловко мълчание). И така… М-м-м-м, да…

По-късно, много по-късно, ден или нещо такова… е, това е когато те постигнат вторите уроки (???). Както виждате, всеки се нуждае от малкото съкровище, наречено „триптофан”. Съществува заблудата, че триптофанът в пуйката ще ви направи сънливи. Всъщност сънливи ви прави невероятната енергия, която изразходвате да си изядете целия обяд по случай Деня на благодарността, без да ругаете вашия проблем, който ви изморява. Всъщност Триптофанът е полезен, нещо повече, той е незаменима амино киселина, нужна на вашето тяло, за да функционира. По-специално, вашето тяло използва Триптофан, за да произвежда серотонин. Да, така е! Любимият на всички невротрансмитер, защото ни прави щастливи. Добре… не те прави щастлив. Помага да не си депресиран. Доказателствата? Кръвните нива на серотонина са значително по-ниски при хората страдащи от депресия. Баста!

……… Триптофан също така се използва за производството на мелатонин. Това никой не го е чувал! Яко! Той те кара да спиш, когато е тъмно. Яху-у-у! Добре… всъщност безсънието те депресира допълнително, така че не пренебрегвайте мелатонина.

И така, защо говорим за Триптофан? Както разбрахме, фруктозата устройва купон на пирани в дебелото ни черво, но освен това се свързва с Триптофана в неусвояем комплекс.  Така фруктозата прави триптофана НЕУСВОЯЕМ. НЕусвояем! А не лесен за усвояване! Както и да е, вие го изаквате, нали? И така-а-а…

Да няма Триптофан, серотонин, мелатонин е все едно да има нещастен, ужасен, сърдит, разстроен, депресиран, лаконичен и абсолютно озлобен страдащ от фруктозна малабсорбция идивид. За няколко дни. После това отминава… АКО:

Ако, ако, ако спрете да ядете/консумирате фруктоза!

 

И така, какво взима фруктозата?????

 

Това е играта – искаш ли да я играеш безопасно? Стой далеч от фруктозата (уф!), защото… хм, прочете ли първата част на тази страница? Дотук ставаше дума за  фруктозата както в в преработените храни, но така също и в плодовете, плодовите сокове, конфитюри и т.н. Запомнете HFCS - съкращение за високо фруктозен царевичен сироп – много често използван подсладител в хранително вкусовата индустрия. Тъй като е по евтин и по-сладък от обикновената захар, на практика се използва почти навсякъде – газирани напитки, бисквити и кескове, салани и още много продукти, за които дори и не подозирате, че съдържат фруктоза!(не знам как е на български като съкращение). Фруктоза = лошо!

 

Стойте далеч също и от фруктаните. Те са точно толкова лоши, ако не и по-лоши! Това са вериги от фруктозни молекули, завършващи с глюкозна молекула. Те имат различни дължини на веригите, някои правят хубави огърлици, някои са дълги като беличейнс (верижки за през кръста). И, хм, видите ли, като наистина късички верижки за обеци… (тъпи шегички)… Дължината на веригите може да варира, но въпреки всичко избягвайте пшеница, шпелта (??), камут (??), лук, пресен лук, праз… всъщност всички видове лук… и най-вече от зеленчуците – аспержи и артишок. Също така се пазете и от черен ориз. Белият ориз е окей, но люспите имат фруктани. И така, случи се! Най-накрая една диета, която казва, че странното хипи – пълнозърнестите говна – са лоши. Йе, бейби!

Пиранското парти може да стане само по-лошо, ако поканиш още пирани, нали така? Така че нищо с допълнителни бактериални култури! Това са само още пирани! И така, нищо като кисело мляко! „Пробиотик” е модерна/измислена дума, означаваща  активни бактериални култури, тоест пираните. Разбира се, ако вие наистина сте добър/успявате в това да не ядете нищо с фруктоза или фруктани, не се тревожете за много пирани там долу, защото не им изпращате никакво угощение – но пък и защо да рискувате? Жито, лук и плодови продукти са скрити на места/продукти, където дори и не подозирате. Защитавайте се! Туше!

Освен това недейте да храните пираните с висококачествена храна. Нещата, които могат да се окажат суперхрана за бактериите, се наричат пребиотици. В наши дни много от киселите млека съдържат пробиотици (бактерии) и пребиотици (свръххрана, с която се хранят бактериите). Това за ФруктМалите е отрова в пластмасова чашка. Vade retro Satanas! Също така се пазете от инулина, тоест от фрукто-олигозахаридите, тоест от цикорията. Този продукт е СУПЕР-пребиотик. Ще превърне вашите пирани в невероятни Хълк-Пирани!

Което е окей, може ли да не изглежда окей? Ръжено брашно е напълно готино - това е овес и елда (защото не е истинска пшеница) – само се прави на това лошо зърно. Пшеницата не би могла да е такава. Мога само да кажа, знаеш ли елдата? Каква е твоята игра? Можеш да го направиш по твои заслуги. Това имам предвид! Ти си величествено зърно!... (това цялото е трудно за разбиране J, но иска да каже, че елда и ръж са разрешени храни.

Докъде бяхме стигнали?

Месо? Яжте колкото си искате… ако искате да умрете от сърдечен удар. Искам да кажа: осланяйте се на здравия разум, нали така? Но всички тези фруктозни неща… Месото си е супер. Картофи? И тако, и вако. Някои казват добри са, други – лоши са. Сами пробвайте.

 

Тарикатски номера

 

Погледнете храните, за които казват „без глутен” или тези, които са подходящи за болни от цьолиакия (глутенова ентеропатия). Нашият проблем не е глутенът, но ако това значи, че продуктът е без пшеница, това е добро начало. На етикета трябва да внимавате още за думичките плодов, черен ориз, шпелта, дъра-дъра-дъра….. добро начало.

Какво още? Използвайте „без глутен” и „без пшеница” като задание в търсачките в Интернет. Безглутеновата бригада/банда си има собствен PR, който работи под пълна пара и имат супер рецепти. Ние наистина трябва да пренесем нашата игра в полето на пиарите, ФруктМалс!

Декстрозата (тоест царевична захар, тоест глюкоза), ако се консумира едновременно с фруктоза в еднакво или по-голямо количество, може да се свърже с фруктозата и да й позволи да се усвои от организма, преди да стигне до пираните. Ние харесваме декстроза/глюкоза! Вземете си я на прах от магазина за здравословни храни, за да си я слагате в кафето, чая или каквото там, когато сте на ресторант или в други случаи, когато не сте сигурни в съставките.

ДЕКСТРОЗАТА НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ С ФРУКТАНИТЕ! Само с фруктозата. Добре е да знаете това, когато четете съставките върху етикетите в бакалията. Запомнете, банда, съставките са описани по реда на тяхното количество – които са най-много, са начело в списъка – по-надолу в списъка са по-малкото. Ако любимата ви храна съдържа декстроза или декстрозов сироп или глюкоза или глюкозов сироп, и те са близо до началото на списъка, а фруктозата е далеч надолу, близо до дъното и ако няма НИЩО ДРУГО, което може да ви създаде проблем, вероятно можете да докоснете тази храна. Забележете, този трик важи само за малки дози – само на върха на езика, нали така?

 

Надявам се, че ви казах всичко, което искахте да знаете. Разпространете го и сред познатите си, защото информацията по въпроса е малко – и най-вече слухове и инсинуации, и… глупости. Да акаме!




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: enzim
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 281890
Постинги: 30
Коментари: 187
Гласове: 38
Архив