Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 12:33 - ДА СЕ НАСЛАЖДАВАМЕ НА ХРАНАТА ВЪПРЕКИ ХИСТАМИНОВАТА НЕПОНОСИМОСТ
Автор: enzim Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2865 Коментари: 0 Гласове:
0



Die PTA-Welt, 5/2008

 image

Много хора страдат от непоносимост към някои хранителни продукти. Причината за това може да е например веществото хистамин, което се съдържа в много продукти, като червено вино, сирене, домати или риба. Непоносимостта към хистамина води до алергично-подобни симптоми, някои от които са: главоболие, газове, диария или кожни раздразнения. Как страдащите от тази непоносимост могат въпреки това да се наслаждават на храната си, ще прочетете в този разговор.

 

ПТА: Добър ден, г-жо Шмид. С какво мога да ви помогна?

 

Г-ЖА ШМИД: Знаете ли, от доста време не се чувствам добре. Непрекъснато имам главоболие. Понякога получавам болезнени газове, които често са съпроводени от диария.

 

ПТА: Често това са признаци за стомашно-чревна инфекция. Откога получавате тези симптоми?

 

Г-ЖА ШМИД: Не мога да кажа точно. Но със сигурност – от месеци насам.

 

ПТА: Оплакванията ви постоянни ли са или при определени обстоятелства, например – при стрес?

 

Г-ЖА ШМИД: Нямам стресови състояния, но като се замисля, най-често оплакванията ми настъпват малко след хранене. Но със сигурност няма как да са от храната, защото аз се храня много здравословно.

 

ПТА: Напротив. Има хора, които чувстват неразположение от определени хранителни продукти. Тези реакции на непоносимост могат да доведат точно до оплакванията, които вие ми описахте. При това няма значение дали се храните здравословно или понякога прекалявате.

 

Г-ЖА ШМИД: Но аз никога не съм имала алергии.

 

ПТА: Непоносимостта към хранителни продукти не е алергия. Сигурно сте чували, че има хора, които не понасят млякото. Често тази непоносимост към лактозата се дължи на факта, че при тези хора липсва ензимът, разлагащ захарта, която се съдържа в млякото. Друга непоносимост към хранителни продукти е тази към глутена, при която засегнатите не понасят житните продукти поради съдържанието им на глутен. Можете ли да си спомните какви хранителни продукти сте консумирали, преди да започнат главоболията и диариите ви?

 

Г-ЖА ШМИД: Често ям спанак, много сирене и три пъти седмично – риба. С рибата обичам да изпивам по една бира, а със сиренето – чаша хубаво червено вино. И наистина най-често оплакванията ми настъпват малко след това. Това означава ли, че напълно ще трябва да променя хранителните си навици?

 

ПТА: Хранителните продукти, които толкова обичате, често съдържат определено количество хистамин или водят до повишено освобождаване на хистамин в организма. Възможно решение срещу хистаминовата непоносимост би било прилагането на диета, бедна на хистамин. Но тази диета е трудно приложима, тъй като продуктите, съдържащи или освобождаващи хистамин, са много. По-доброто решение е да снабдим организма с липсващия му ензим, който разгражда хистамина и го прави поносим.

 

Г-ЖА ШМИД: Това звучи обнадеждаващо. И какво е средството, подпомагащо поносимостта към хистамина?

 

ПТА: Това е ензимът ДиАминоОксидаза, съкратено ДАО, който се съдържа например в ДАОЗИН. ДАО ускорява преработката на хистамина от хранителните продукти в храносмилателния тракт и предотвратява или намалява появата на алергично-подобни симптоми като главоболие, стигащо до мигрена, кожни обриви и сърбеж, стомашно-чревни смущения, като газове и диария, или гадене и сърцебиене. Този продукт е единствената диетична хранителна добавка за диетолечение на непоносимост към хистамина в хранителните продукти и е особено препоръчителен за хора с недостиг на ДАО. Тъй като не съдържа глутен и лактоза, както и консерванти и ароматизатори, е изключително добре поносим. Този ензимен препарат може да се ползва и от диабетици, тъй като съдържанието на една капсула отговаря само на 0,008 ВЕ.

 

Г-ЖА ШМИД: Би било чудесно отново да мога да ям всичко – без негативни последствия! Как трябва да се приема тази диетична хранителна добавка?

 

ПТА: Най-добре е да вземате по една-две капсули с малко течност непосредствено преди хранене. Ако имате трудности с преглъщането на капсулите, можете да ги отворите и да изпиете съдържанието им с малко течност.

 

Г-ЖА ШМИД: Ще взема, за да проверя дали наистина имам непоносимост към хистамина. Много ви благодаря за съветите. Нямам търпение отново да започна да ям всичко и да се наслаждавам на храната!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: enzim
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 281899
Постинги: 30
Коментари: 187
Гласове: 38
Архив